Hledat téma:

Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky: Speaker's Corner Hyde Park (Londýn) je místo, kde můžete veřejně diskutovat o čemkoliv kromě anglické královny a vlády.
Zde můžete diskutovat o čemkoliv ze silnoproudé elektrotechniky kromě témat Administrace tohoto fóra. Porušení tohoto základního pravidla = BAN.

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Elektrotechnici sobě.... (diskuzní část pouze pro elektrikáře!)
| |-+  JINÉ DISKUZE - Mišmaš
| | |-+  Už jste viděli podobný zkrat v rozvodně?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] 2 Dolů Poslat téma Tisk
Autor Téma: Už jste viděli podobný zkrat v rozvodně?  (Přečteno 3784 krát)
Jirka Š. Svejkovský
Zaměstnanec - projektant
*

Oblíbenost autora: 85

Chomutov, projekty, revize.

« kdy: 18.12.2008, 11:55 »

Chlapi, dávejte si pozor, kam strkáte ruce:
http://www.youtube.com/watch?v=6kxxyQ6lAdw
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E2/A
Lubomír Jindra
Čtenář 7.@ obětavý

Oblíbenost autora: 99

Revizní technik E2/A OSVČ

« Odpověď #1 kdy: 18.12.2008, 16:22 »

Vypadá to, že tam točil klikou... že by natahoval hlavní vypínač? Třeba zapomněli sundat zkratovací soupravu?  Zlej
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Elektroinstalace, revize
Jablonec n.N, Liberec
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektroinstalace-jablonec.cz
Petr Doležal
*

Oblíbenost autora: 355

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)

« Odpověď #2 kdy: 18.12.2008, 16:44 »

A nebo zasunoval kazetu s vn vypínačem a selhaly či byly odstaveny blokády.
Možná to nebyl ani vypínač, za skříní je jakási přípojnicová nástavba, takže mohlo jít jen o spojku přípojnic bez vypínače.

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
František Šohajda
Čtenář 7.@ obětavý

Oblíbenost autora: 16

« Odpověď #3 kdy: 18.12.2008, 17:40 »

Něco podobného mě vykládal kamarád...při opravě v rozvodně nn dal /odložil/  elektrikář na vypnuté sokle nožových pojistek železný klíč většího kalibru....pracovali pod stresem a stylem "šup šup".....jak do rozvodny /do dveří/ došla kolaudace vedená generálním ředitelem bývalé firmy a chtěli se ukázat že to mají pod kontolou a tak honem zapnuli hlavní spínač od 1000 kW trafa....byla velká záře , vypnulo i na staně  vn a delegaci v rozvodně prý nestačili 2 metrové dveře /dvojité/ aby ji rychle opustili !! /nemohli se tam všichni vměstnat !!/Bohudík se nikomu nic nestalo !!jen klíč byl někde v páře rozpuštěn ...! Stalo se to někdy v 70 letech minulého století! palec

RT -E2/A   -elektroinstalace domovní,specializace na zdravotnické rozvody....revize ve zdravotnictví...
František Leopold
Čtenář 6.@ samostatný

Oblíbenost autora: 13

« Odpověď #4 kdy: 18.12.2008, 19:52 »

No, vypadá to, jak když se otevře peklo..Jen je mi líto toho amerického kolegy, tohle se nedá přežít. Na druhou stranu je to moc dobrá reklama pro uvědomění bezpečnosti práce.
Jan Alin
*

Oblíbenost autora: 69

« Odpověď #5 kdy: 18.12.2008, 20:41 »

Chlapy, dávejte si pozor, kam strkáte ruce:
http://www.youtube.com/watch?v=6kxxyQ6lAdw
Jo tohle dát do osnov školení na padesátku. Až mě při tom zamrazilo v zádech.
Lubomír Jindra
Čtenář 7.@ obětavý

Oblíbenost autora: 99

Revizní technik E2/A OSVČ

« Odpověď #6 kdy: 18.12.2008, 23:01 »

...pracovali pod stresem a stylem "šup šup".....

Přesně, to je nejnebezpečnější situace. Při téhle profesi je důležité umět si kolem sebe udělat prostor, mít přehled a celé dění pod kontrolou a k tomu je potřeba klid a rozvaha. Stačí například aby bylo pátek odpoledne, práce pospíchá, člověk má hlad, prší mu za krk, přemejšlí co všechno musí ještě do večera stihnout, nejde se vyčůrat aby se nezdržoval... a to je nejlepší cesta do pekla, každému elektrikáři by v takové stresové situaci měla v hlavě začít blikat velká červená kontrolka, že takhle tedy ne pozor Žádná stavba na světě a žádné peníze nestojí za takové riskování!!

Kdysi dávno jsem v podobném stresu vyměňoval jističe v rozvaděči... ten sem ten tam... jo a ještě tenhle bude tady... ... ne tenhle jsem dal blbě vzal jsem za něj a ... zapoměl jsem že už je připojený... pěkně tři prsty zespoda na tři fáze... následoval kopanec asi jako kdybych dostal pěstí do celého těla najednou, prásknul jsem sebou o otevřené dveře a naštěstí mi přitom ruka odlétla jen jsem měl na každém prstě spáleninu a následoval malý šok... Dá se to brát jako očkování proti vlastní blbosti. Věřím že každý elektrikář se stane elektrikářem až když dostane pořádnou bombu, bohužel. Je to podobné i v jiných oborech: Sestra dělá instruktorku autoškoly v Liberci. Když někdo nedává přednost v jízdě, žádná sebedůraznější a sebedelší kázání nezabírá. Jediné co zabírá nechat žáka rozjet se na červenou a půl metru před projíždějícím autem mu to zašlápnout, to je prý velmi účinné.

Elektroinstalace, revize
Jablonec n.N, Liberec
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektroinstalace-jablonec.cz
Jan Alin
*

Oblíbenost autora: 69

« Odpověď #7 kdy: 18.12.2008, 23:20 »

... následoval kopanec asi jako kdybych dostal pěstí do celého těla najednou

Jo to znám, já jednou za mlada letěl přes celou chodbu až na schody v panelákové stoupačce.  Smích Teď mě je to k smíchu ale tenkrát mě bylo chvíli dost ouzko když jsem čekal na schodech až začnu vidět.
Balik
« Odpověď #8 kdy: 19.12.2008, 00:20 »

;)Tp odradí všechny aby dělal někdo elektriku.. :oA budeme za chvíli svítit svíčkama.. ??
Aleš Dobrovolný
Čtenář 6.@ samostatný

Oblíbenost autora: 29

« Odpověď #9 kdy: 19.12.2008, 08:08 »

No, jestli to ten pán přežil, tak může mluvit o obrovském štěstí.

Souhlasím, že tohle by se mělo promítat všem, kteří s elektrikou jakkoliv zachází. Aby si každý uvědomil jak zlý pán to může být.
Tomáš Jarovec
« Odpověď #10 kdy: 19.12.2008, 09:22 »

Připadalo mi to spíš jako kdyby vyhořela část rozvaděče, oblouk tam byl, ale myslím, že toho člověka to zabít nemuselo. Možná popálit nebo se nadýchal splodin, pokud včas neuskočil. Zkrat to byl pěkný, když zhasla celá rozvodna.

Těžko říct, jestli to pomůže jako prevence, rozhodně to obnoví respekt před elektřinou.

Jediné co zabírá nechat žáka rozjet se na červenou a půl metru před projíždějícím autem mu to zašlápnout, to je prý velmi účinné.
Na to musí mít nervy. Cimrmanova "fixace šokem" je jak známo velmi účinná.
Miroslav Strakoš
Čtenář 6.@ samostatný

Oblíbenost autora: 3

« Odpověď #11 kdy: 19.12.2008, 21:39 »

Něco podobného jsem zažil na vlastní kůži, kdy v rozvodně 22kV se zaseknul maloolejový vypínač a hlavní manipulant vypnul trafo 10 MVA odpojovačem. Otevřelo se peklo. Manipulant to odnesl zánětem spojivek. Mi osobně zhořel odpojovač na 6kV naštěstí né nad hlavou, ale na druhém systému za stěnou při vypínání sekundáru trafa 10MVA.

* HR.JPG (66.68 KB, 768x788 - prohlédnuto 515 krát.)
Josef Drábek
Čtenář 4.@ poučený

Oblíbenost autora: 0

« Odpověď #12 kdy: 20.12.2008, 22:50 »

Mě to připadá spíše jakoby tou klikou zasouval podvozek vypínače z revizní do pracovní polohy(něco jako sytém Arion), bohužel s největší pravděpodobností byl vypínač v zapnutém stavu.
Rudo
Čtenář 5.@ znalý

« Odpověď #13 kdy: 21.12.2008, 10:04 »

Pripadá to jak vn, buť- zabudnutá skratovačka, alebo zasunutie zapnutého vypínača a hlavne nedostatok manipulačného
priestoru.......
František Kabát
Čtenář 5.@ znalý

« Odpověď #14 kdy: 23.12.2008, 13:47 »

Také jsem před jistou dobou něco upravoval v rozvaděči a nevšiml si, že na propojovací liště není ukončení. Mohl jsem pak majiteli na palci ukázat že má funkční všechny tři fáze.
Stran: [1] 2 Nahoru Poslat téma Tisk 
« předchozí další »
Skočit na:  

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.449 sekund, 23 dotazů.