Hledat téma:

Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky: podivej
Tato databáze vědomostí je určena všem, kteří oceňují její informační přínos. Pro udržení přehledné konstrukce existují pravidla.
Proto před využitím těchto diskusí čtěte prosím pozorně PODMÍNKY UŽÍVÁNÍ TOHOTO FÓRA (zde).
Pokud vám nevyhovují, najděte si prosím jiné forum a toto nechte nám. Děkujeme za ohleduplnost.

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici
| |-+  Plánování, úvahy, vysvětlení, pochopení principu, rozhodování o tom, co si přeji, potřebuji, chci ...
| | |-+  Co udělat proto aby nebyl u RD hromosvod?
0 uživatelů a 2 Hostů prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: 1 2 3 4 [5] Dolů Poslední příspěvky Poslat téma Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Co udělat proto aby nebyl u RD hromosvod?  (Přečteno 16538 krát)
Jan Vykoupil
Neverifikovaný uživatel @6

Oblíbenost autora: 14

« Odpověď #60 kdy: 24.11.2008, 14:37 »

Nechci provokovat, vždyť my, jejichž obživu tvoří m.j. i hromosvody, bysme se měli snažit, aby je lidé chtěli co nejvíc, ale nedá mi to. Existuje nějaká věrohodná, nějakým úřadem zpracovaná statistika o tom, do kolika objektů na území ČR udeřilo či bylo nějak poškozeno přímým úderem blesku (hromu) třeba za jeden rok? A kolik bylo v souvislosti s tím usmrceno či zraněno osob? Takové údaje by byly zcela určitě pádným argumentem pro zřízení hromosvodu na RD. Tedy pokud by se jednalo o relativně vysoká čísla. Já osobně ani z okruhu svých známých a blízkých za svůj život nevím ani o jednom případu, kdy by udeřilo do domu. Pokud někoho blesk zabil, tak venku - na zahradě, pod stromem atd. Ale z diskuzí zde a z našich norem mám pocit, jako by se ty škody na majetku a životech málem rovnaly škodám při dopravních nehodách, či úmrtím na různé civilizační choroby. A když jdu po městě a vidím jak na 90% objektů buď hromosvod není vůbec nebo jej výrazně převyšuje anténní stožár již desítky let, tak nechápu jak to, že půlka těchto objektů po bouřlivém létě každý rok není vyhořelá a populace poloviční. Nezlobte se na mě, ikdyž se nechci rouhat, tak si myslím, že člověku hrozí s násobně větší pravděpodobností nebezpečí od mnoha jiných věcí než od hromu či blesku a to do ochrany proti nim investujeme nesrovnatelně méně peněz než by stál hromosvod na RD. Tak, a teď mě můžete kolegové kamenovat. Obávám se, že bez věrohodných statistik to stejně bude vždy jen výměna subjektivních názorů.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Kamil Novák
OSVČ
*

Oblíbenost autora: 287

WWW Email
« Odpověď #61 kdy: 24.11.2008, 15:30 »

Existuje nějaká věrohodná, nějakým úřadem zpracovaná statistika o tom, do kolika objektů na území ČR udeřilo či bylo nějak poškozeno přímým úderem blesku (hromu) třeba za jeden rok? A kolik bylo v souvislosti s tím usmrceno či zraněno osob? Takové údaje by byly zcela určitě pádným argumentem pro zřízení hromosvodu na RD.

Zapátrejte tady v diskusích. Před časem (cca 1-2 roky nazpět) zde byl odkaz na podobnou statistiku (na stránkách Hasíčského záchranného sboru ?).
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj
Josef Drda
OSVČ RT-E2A
*

Oblíbenost autora: 80

Týnec nad Sázavou

« Odpověď #62 kdy: 24.11.2008, 15:41 »

To : Jan Vykoupil

* pozar_blesk.JPG (39.29 KB, 666x362 - prohlédnuto 259 krát.)

Revize, kontroly a servis strojů, přístrojů, elektrických i elektronických zařízení a elektroinstalací. 
Specializace na servis vstřikovacích lisů a vytlačovací strojů na plasty včetně jejich periferií.
Neočekávej , že budeš osvícen , vstoupí-li do tebe elektřina ...
Rozmahel Vladimír
OSVČ
*

Oblíbenost autora: 192

Email
« Odpověď #63 kdy: 24.11.2008, 17:44 »

Podle tabulky se to zdá jasné, ale mělo by se zohlednit procento domů s a bez hromosvodu. Osobně si myslím, že je více domů bez hromosvodu, odhadl bych to tak na poměr 1/3 s a 2/3 bez. To docela koresponduje i se statistikou. Je důležité si uvědomit, že v případě silného výboje hromosvod sice vše nezachrání, ale může následky velmi omezit. Takže rozhodně ano.

Vítězslav Vaněk

Oblíbenost autora: 2

Email
« Odpověď #64 kdy: 24.11.2008, 18:15 »

Viděl jsem foto ,Okalu,po zasahu bleskem do anteny která byla spojena s vodovodem,hromosvod nebyl.To potom přejdou všechny diskuse.Ale statistika pojišťovny je věc jiná. Pláč

Sláva
Jan Vykoupil

Oblíbenost autora: 14

« Odpověď #65 kdy: 25.11.2008, 08:45 »

Ta statistika od hasičů je super, ale obávám se, že by příp. odpůrce hromosvodu, vzhledem k celkovému počtu objektů v ČR a jejich rozložení (s / bez hromosvodu) dle odhadu p. Rozmahela, moc nepřesvědčila. Pravděpodobnost požáru po úderu blesku vypočtená dle těchto údajů by vyšla asi hodně malá a asi mnohem menší než u ostatních příčin požáru. O zranění osob nemluvě.
Nicméně ty antény na většině domů převyšující jímací soustavy mně pořád nedávají spát....  Mrknutí
Fuk Tomáš
*

Oblíbenost autora: 344

Email
« Odpověď #66 kdy: 25.11.2008, 17:59 »

Ta statistika od hasičů je super, ale obávám se, že by příMr.  odpůrce hromosvodu, vzhledem k celkovému počtu objektů v ČR a jejich rozložení (s / bez hromosvodu) dle odhadu Mr.  Rozmahela, moc nepřesvědčila. Pravděpodobnost požáru po úderu blesku vypočtená dle těchto údajů by vyšla asi hodně malá a asi mnohem menší než u ostatních příčin požáru. O zranění osob nemluvě.
Nicméně ty antény na většině domů převyšující jímací soustavy mně pořád nedávají spát....  Mrknutí
Ono je obtížné tu tabulku vyhodnotit, protože nezohledňuje různě vysoké riziko úderu blesku. Dá se asi předpokládat, že u objektů s vysokým rizikem zásahu bude četnost instalovaných hromosvodů větší, než u objektů s malým rizikem.
Dala by se tedy např. vyslovit hypotéza, že u těch požárů na objektech s hromosvodem se jedná převážně o případy objektů s vysokým rizikem blesku a současně s nedobrým stavem hromosvodu. Na obhájení anebo vyvrácení takové hypotézy ale nemáme podrobnější podklady.

Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
Jan Hájek
*

Oblíbenost autora: 258

Prostě .... HÁJEK!

WWW Email
« Odpověď #67 kdy: 29.11.2008, 19:52 »

Problém statistiky od hasičů je to, že obsahuje pouze případy, při kterých začalo hořet.
Ve statistikách není také rozčlenění objektů dle stavu hromosvodu (viz. rubrika Hrobař či Kuriozity). Samozřejmě zásah bez škody, nebo s malou, nikdo nikam nehlásí.

Jiná věc jsou údaje pojišťoven, které to také dlouhou doby netřídily ateď se nestačí divit:
http://www.novinky.cz/clanek/121429-pocet-bourek-v-cr-prekonava-rekord.html

Takové přehledy co se dělaly ve 30 letech ve Švýcarsku, nebo 70-létech v SSSR už asi nikdo nezaplatí.

Můj osobní odhad (na základě uvedených přehledů je počet objektů zasažených bleskem ročně minimálně 20- násobný, než uvádí hasiči a myslím, že se držím při zemi.

Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 + Od 15.1.09 SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu
Více o školeních o ochraně před bleskem:
www.kniska.eu/centrum
Jan Hájek
*

Oblíbenost autora: 258

Prostě .... HÁJEK!

WWW Email
« Odpověď #68 kdy: 29.11.2008, 19:55 »

No a tohle jsem ještě našel a dost mne to překvapilo:
http://www.novinky.cz/clanek/154800-cesi-se-doma-casto-vytopi-nebo-porezou-nozem.html
Asi to 20x bylo opravdu málo  Mrknutí

Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 + Od 15.1.09 SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu
Více o školeních o ochraně před bleskem:
www.kniska.eu/centrum
Filip Výmola
*

Oblíbenost autora: -9

Student SOŠ obor Provozní elektrotechnika

348415015
Email
« Odpověď #69 kdy: 30.11.2008, 00:26 »

Jen bych se chtěl zeptat... Když mám hromosvod, musím mít i svodiče přepětí?
Fuk Tomáš
*

Oblíbenost autora: 344

Email
« Odpověď #70 kdy: 30.11.2008, 01:03 »

Jen bych se chtěl zeptat... Když mám hromosvod, musím mít i svodiče přepětí?
Nemusíte nic. Ale je to jako byste používal propíchnutý prezervativ  Mrknutí
Neublíží, ale nepropíchnutý by byl jistější.

Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
Tomáš Jarovec

Email
« Odpověď #71 kdy: 30.11.2008, 01:20 »

A když mám hromničku, musím mít hromosvod?  Škleb

Já bych určitě dal svodiče na přívody, které jdou k baráku po sloupech. Telefonní modem v počítači hromosvodem nezachráníte. Stejnak když už nevyhoříte od blesku, vyhoříte od něčeho jiného. Kolik lidí ročně uhoří například kvůli kouření, kvůli nekvalitnímu výrobku z tržnice nebo kvůli zapalování svíček na vánočním stromečku?
Rozmahel Vladimír
OSVČ
*

Oblíbenost autora: 192

Email
« Odpověď #72 kdy: 30.11.2008, 08:35 »

Jiná věc jsou údaje pojišťoven, které to také dlouhou doby netřídily ateď se nestačí divit:
http://www.novinky.cz/clanek/121429-pocet-bourek-v-cr-prekonava-rekord.html

Škody způsobené bleskem by bylo nutno rozlišit alespoň na dvě kategorie.

1. Úder blesku do vedení distributora a následná škoda na spotřebičích.
O tom není pochyb, toto se děje poměrně často a tady by asi svodiče přepětí na el.instalaci objektu mohly něco zachránit.
2. Přímý úder blesku do objektu. / nebo úder hromu /  Smích
Myslím, že ta statistika pojišťoven bude obsahovat hodně případů z bodu 1. Ty ale moc nehovoří o účinnosti hromosvodu.

Stran: 1 2 3 4 [5] Nahoru Poslední příspěvky Poslat téma Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Jak si vybrat typ svodiče přepětí?
 Proč chalupář zemřel zásahem blesku když byl v ochranné zóně hromosvodu?
 Jak ochráním PC a Audio/Video techniku před přepětím (způsobené jakkoliv)?
 Lze instaloval ochranu, která řeší i případ, kdy se na nuláku objeví přepětí?
 Musí se udělat nová instalace po zásahu kulovým bleskem?
 Jak spojit zemnící drát se zemnící pásovinou?
 Patri bleskozvod pod alebo nad zateplení?
 Je možné dokázat konkrétní škody po úderu blesku?
 Bude tato varianta uzemnění hromosvodu a rozvaděče bezpečná a funkční ?
 Lze kombinovat napěťovou a proudovou ochranu u zásuvek?
 Jak mám ochránit 8 pc v jedné kanceláři?
 Je vzdálenost 20cm svodu hromosvodu od plynového vedení v pořádku?
 Opravdu tato přepěťová ochrana ochrání spotřebiče před zničením?
 Bylo by možné realizovat ochranu před bleskem u rodinného domu v dubnu 2009 ?
 Odpojovat televizní přijímač před bouřkou?
 Bude muset být v novostavbách přepěťová ochrana ?
 Můžete mi poradit zapojení svodiče přepětí na rodinném domku?
 Co dělat, když je opravdu nejvyšším bodem na domu anténa?
 Kde podle vás je hranice mezi opravou a rekonstrukcí hromosvodu?
 Kto má zabezpečiť ochranu pred bleskom, při dodatečné montáži klima na střechu?
 Musí se na plechové střeše provést hromosvod?
 Jaká musí být vzdálenost svodu od zateplené fasády domu?
 Jaký svodič přepětí tř. C na UPC Internet?
 Může se dle nové normy v nových projektech RD anténní stožár uzemňovat?
 Ako spravne chranit tento typ kominu proti blesku?
 Jak je to s bleskem, je opravdu hromosvod ochrana?
 Jak vybudovat kvalitni zemneni pro hromosvod?
 Bude dobré umiestniť prepetovú ochranu tr. B a C mimo hl. rozvadzača?
 Za jakých podmínek mohu skrýt svod hromosvodu pod omítku?
 Jak chránit el. instalaci před bleskem do blízkého stožáru?
 Jaký má význam vypnutí hlavního vypínače uvnitř domu za bouřky?
 Je nebezpečné za bouřky v Praze nosit deštník?
 Je tato ochrana parabolickej antény pred úderom blesku urobená dobre?
 Můžete mi poradit s konstrukcí hromosvodu na budově do tvaru L?
 Jak ochránit plechovou buňku před bleskem?
 Je třeba chránit kolo, resp. cyklistu před bleskem?
 Akú ochranu termokábla proti blesku?

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.088 sekund, 21 dotazů.